Foto: Thinkstock Primul test despre produsul viitorului ce va hrăni populaţia palnetei, din ce în ce mai numeroasă, ar putea fi făcut în cel mult un an, afirmă cercetătorii olandezi care lucrează de zor în eprubetă la înmulţirea celulelor stem ale bovinelor şi transformarea lor în celebra chiftea hipercalorică, criticată mai ales din cauza obezităţii de care este acuzată că o provoacă. Dar olandezii nu se lasă intimidaţi de asemenea critici şi sunt convinşi că vor face o invenţie bună şi de succes, la fel cum este şi hamburgerul "tradiţional”, argumentând că populaţia globului "va exploda” în curând şi nu vom mai putea creşte suficiente animale pentru a hrăni toate gurile. În plus, dacă experimentul lor va reuşi, acesta va deschide calea înmulţirii cărnii şi a altor animale de carne, ca oaia, porcul sau păsările.
Iniţiatorul şi coordonatorul proiectului produsului denumit "carne in vitro” este profesorul de fiziologie Mark Post, de la Universitatea Maastricht. "nu văd nici o altă posibilitate pe care să ne putem baza pe şeptelul tradiţional în următoarele decenii”, afirmă Post, citat de publicaţia britanică Daily Mail. El explică în continuare care este procesul obţinerii bucăţelelor tocate de carne din celulele stem :
1. Se prelevează un eşantion de celule stem de la o vacă sănătoasă;
2. Se extrag 10.000 de celule stem din eşantion;
3. În condiţii de laborator, aceste celule de divid şi rezultă astfel milioane de celule, care cresc într-un recipient special (ca o farfurie mică);
4. Celulele musculare "tinere” care se formează sunt crescute "sub tensiune”, pe un dispozitiv gen "shelă”, care le întinde ca să se formeze astfel fibrele musculare;
5. După ce au crescut, fibrele musculare astfel rezultate sunt tocate şi transformate în ... hamburgeri.
Cercetătorii olandezi "recidivează” acum cu ca