Cele mai multe cofetării folosesc gelatine şi creme înţesate cu E-uri ca să obţină nişte prăjituri colorate şi foarte dulci. Prăjituri cu adevărat gustoase, obţinute din clasicele ingrediente se găsesc doar pe la cofetăriile cu pretenţii. Cît despre prăjiturile ca la mama acasă, pe acestea nu le puteţi găsi decît… la mama acasă. Sau mai sînt de găsit la Muzeul Satului (la sfîrşitul săptămînii sau la evenimente speciale).
Cele mai multe cofetării folosesc gelatine şi creme înţesate cu E-uri ca să obţină nişte prăjituri colorate şi foarte dulci. Prăjituri cu adevărat gustoase, obţinute din clasicele ingrediente se găsesc doar pe la cofetăriile cu pretenţii. Cît despre prăjiturile ca la mama acasă, pe acestea nu le puteţi găsi decît… la mama acasă. Sau mai sînt de găsit la Muzeul Satului (la sfîrşitul săptămînii sau la evenimente speciale).
Prăjituri cu suflet Aici le aduce, gata preparate, Mioara Stochiţă, o doamnă venită din Videle, judeţul Teleorman, care de aproximativ trei decenii prepară, în laboratorul de cofetărie, dulciuri de casă: prăjituri, bomboane, checuri, toate făcute după reţete tradiţionale, aflate de la părinţi, de la rude, de la prieteni. Gustoase, prăjiturile satisfac cele mai exigente gusturi, indiferent că eşti moldovean, regăţean, oltean sau ardelean. Asta fiindcă de-a lungul celor trei decenii, specialista noastră a avut timp să desluşească şi cele mai de seamă taine ale preparatelor specifice fiecărei zone. Ingredientul-minune ni-l dezvăluie însă chiar doamna Mioara: “Acolo unde se pune suflet, nu are cum să nu iasă ceva bun”. Reţetele tot de la ea le-am aflat, iar acum le dăruim mai departe cititorilor Jurnalului de bucătărie.
Chec cu căpşuneIngrediente: 250 g zahăr pudră, 150 g unt, 3 ouă, 250 g făină, 150 g smîntînă, o linguriţă de bicarbonat stins, coaja de la o lămîie, 300 g căpşune, sare, o ling