Pentru creştere şi pentru menţinerea stării de sănătate, organismul are nevoie de vitamine, substanţe organice pe care le fabrică însă în cantităţi insuficiente.
Pentru a acoperi necesarul zilnic, vitaminele respective pot fi completate prin consumul unor alimente. Pe lângă vitaminele cu care ne-am familiarizat, există şi altele, descoperite de curând. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie ne precizează sursele din care să le procurăm şi ce efecte terapeutice au acestea asupra organismului.
Vitamina B 10 combate ateroscleroza
Vitamina B10, denumită şi PABA (adică acidul para-aminobenzoic), are efecte terapeutice importante asupra organismului : regenerează şi reîntinereşte, este antiinfecţioasă, antioxidantă, protejează pielea de razele ultraviolete şi joacă un rol important în pigmentarea pielii şi a părului.
Carenţa acestei vitamine se manifestă prin încărunţirea podoabei capilare, prin oboseală, dureri de cap, depresie, depigmentare, constipaţie şi prin iritare. Surse foarte bune de vitamina B 1o le găsim în germenii de grâu, în orezul integral, târâţe, iaurt, ouă, drojdie de bere, dar şi în plante medicinale precum hameiul şi seminţele de susan.
Vitamina B13 este hepatoprotectoare
Specialiştii au dovedit că această vitamină, cunoscută şi sub numele de acid orotic, previne anumite tulburări hepatice şi îmbătrânirea prematură. Totodată , vitamina B13 protejează flora intestinală şi este folosită ca adjuvant în tratamentul sclerozei multiple.
Cele mai bune surse de vitamina B 13 le găsim în produse lactate precum iaurtul, chefirul şi zerul, în legumele rădăcinoase şi în drojdia de bere. Vitamina B 13 este un ingredient eficient folosit la prepararea produselor cosmetice.
În combinaţie cu vitaminele din Complexul B, vitamina B 13 contribuie şi la formarea globulelor roşii. Semnifica