Foto: Jurnalul foto Doriţi să vă fixaţi mai bine vitamina C în organism? Volumul potasiului este scăzut? Doriţi îmbunătăţirea procentului de fier din organism? Specialiştii vă recomandă broccoli. Cu milenii în urmă, broccoli era nelipsit de pe mesele romanilor. Denumirea de broccoli a venit cu timpul. Iniţial, romanii denumeau leguma „cele cinci degete verzi ale lui Jupiter”. În Europa secolului al XVII-lea, broccoli era confundat deseori cu conopida sau chiar cu varza. Era denumit chiar varză broccoli sau varză calabrese.
Indicaţii
Doctorul Codruţ Ţuţu, specialist în acupunctură, apifitoterapie şi nutriţie, spune că „broccoli conţine o gamă de nutrienţi. Broccoli are în compoziţie
substanţe antioxidante care previn apariţia unor forme de cancer: la sân, prostată, leucemia şi melanomul malign. De asemenea, graţie substanţelor antioxidante şi calciului, broccoli fortifică sistemul imunitar, ajută la întărirea oaselor şi prevenţia osteoporozei.
Broccoli este recomandat persoanelor cărora li s-a descoperit bacteria Helicobacter pylori. Deoarece broccoli reuşeşte să ţină sub control procesul de înmulţire a bacteriei. În urma unor studii recente s-a constatat că sulforaphana, substanţă extrasă din broccoli, opreşte dezvoltarea celulelor canceroase, stopând diviziunea acestora. De asemenea, acest compus ajută la eliminarea substanţelor cancerigene din organism”. Specialiştii numesc broccoli regele legumelor. Această preţuire se datorează bogăţiei în vitaminele A şi C (are de două ori mai multă vitamina C decât portocalele). Deşi nu conţin prea multe proteine, aceste legume asigură totuşi mici cantităţi: aproape două grame la o ceaşcă de legume fierte.
Pe o scară nutriţională, broccoli conţine majoritatea nutrienţilor, vitaminele B1, B2, B3, B6, fier, zinc, magneziu, potasiu. Culoarea verde închis, specifică acestei legume, in