Proprietarii de restaurante spun ca impozitul forfetar este o cheltuiala suplimentara intr-o perioada in care businessurile lor merg in pierdere din cauza numarului scazut de clienti si a majorarii cheltuielilor cu materiile prime.
Daniel Giulescu, un cititor al ZF, care a investit in urma cu trei ani banii castigati din vanzarea unei garsoniere intr-un restaurant, spune ca un impozit suplimentar il va determina sa piarda tot ce a castigat pana acum.
„Acum trei ani am zis ca pot sa-mi completez veniturile salariale cu un restaurant. Am gasit trei camere intr-o cladire de birouri, la parter, le-am amenajat, le-am dotat, am investit tot in el, circa 30.000 de euro, banii luati pe o garsoniera. Pana in octombrie castigam intre 500 si 1.000 de euro pe luna dupa ce plateam chirie, 800 de euro (din care TVA reprezenta 130 de euro), salarii pentru patru oameni, 1.400 de euro (taxe si impozite 1.100 de euro), contabil 150 de euro (TVA 28,5 euro), leasing pentru un MCV (Logan break) 320 de euro (din care TVA 61 de euro), asigurare casco 825 de euro pe an, utilitati 500 de euro (din care TVA 95 de euro)."
El spune ca lunar la stat platea circa 2.200-2.500 de euro lunar, adica peste 25-30.000 de euro pe an. „De cand a venit criza romanul se gandeste de doua ori cand trece prin poarta mea. Am trecut pe pierdere. 500-1.000 de euro pe luna. In februarie-martie a crescut la 10-12.000 de lei pe luna (circa 2.500-3.000 de euro pe luna). Acum inca un impozit. Si nici nu mai deduc leasing-ul pentru ca e break, nu e van sau papuc", spune Giulescu.
Pe de alta parte, chiar daca in primul an de functionare nu se aplica noul impozit, proprietarii de restaurante care au deschis afacerile de cateva luni spun ca scaderea numarului de clienti pe care o resimt si un impozit in plus va duce la cresterea perioadei de amortizare a investitiei.
„Este o taxa suplimentara