Uneori, atunci cănd tănjiţi după răcoarea iernii, nu este suficient să intraţi cu totul in frigider. Cu un pic de răbdare şi de imaginaţie, un compot rece de fructe poate fi o soluţie mult mai sănătoasă.
Uneori, atunci cănd tănjiţi după răcoarea iernii, nu este suficient să intraţi cu totul in frigider. Cu un pic de răbdare şi de imaginaţie, un compot rece de fructe poate fi o soluţie mult mai sănătoasă.
  Â
Este timpul potrivit să ne bucurăm de abundenţa fructelor verii. Dulci, răcoritoare şi zemoase ele nu sunt doar sănătoase, sunt de-a dreptul irezistibile. Pot fi folosite la prepararea dulceţurilor sau a gemurilor, dar la fel de mult ne place să le simţim gustul in prăjituri sau plăcinte. Dar ce spuneţi de un compot de fructe? Inchipuiţi-vă un bol plin ochi cu fructe moi şi sirop aromat. Aveţi puterea să-i rezistaţi? Dacă nu, inainte de ajunge in bucătării, la magazin, sau prin vecini, citiţi cu atenţie următoarele sfaturi.
DESPRE COMPOT. Sub denumirea de compot, se regăsesc, de fapt, două preparate. Pe de o parte este compotul pe care-l savurăm incă din timpul copilăriei (fructe fierte intr-un sirop de zahăr). In Europa de Est insă, in ţări precum Bosnia, Bulgaria sau Croaţia, compotul este o băutură răcoritoare obţinută din fructe uscate (in special smochine, piersici, caise şi prune) lăsate la inmuiat in sirop de apă cu zahăr, pănă cănd gustul fructelor este imprumutat siropului. Compotul se poate prepara atăt din fructe intregi, căt şi din fructe tăiate felii.
Pentru ca siropul să fie mai aromat, in afară de zahărul vanilinat, recomandat in mai toate reţetele, se poate adăuga esenţă de vanilie, coajă rasă de lămăie sau portocală, pudră de scorţişoară (sau un baton de scorţişoară, pentru un gust şi mai puternic), cuişoare, migdale măcinate mărunt, nucă de cocos rasă, stafide şi bucăţele de fructe confiate. In felul