Durerea în zona superioară a abdomenului, arsurile gastrice şi scăderea bruscă în greutate sunt simptome specifice afecţiunii. Bărbaţii prezintă un risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi de cancer gastric în comparaţie cu femeile. Această formă de cancer este mai frecventă între 60 şi 80 de ani.
Potrivit medicilor, cauza exactă a apariţiei cancerului gastric nu se cunoaşte încă. Există însă o serie de factori declanşatori ce nu ar trebui trecuţi cu vederea, deoarece acest tip de cancer poate fi ţinut sub control dacă este depistat în stadii incipiente. Un factor frecvent incriminat este alimentaţia nesănătoasă. Printre alimentele la risc se numără afumăturile (conţin nitriţi, substanţe demonstrate a fi cancerigene gastrice), murăturile, alimentele insuficient conservate şi cele sărate sau dulci.
În schimb, fructele, legumele, laptele şi tărâţele de grâu sunt renumite pentru rolul lor protector. Cancerul gastric se mai poate declanşa şi pe fondul infecţiei cu bacteria Helicobacter pylori, care inflamează mucoasa (creşte riscul de gastrită), iar în timp se poate ajunge la cancer. Alţi factori care cresc riscul de cancer sunt fumatul, o serie de probleme de sănătate (de exemplu, polipii gastrici, anemia pernicioasă) şi antecedentele familiale. Rudele de gradul întâi (mama, tata, fraţi, surori, copii) ale bolnavilor cu cancer gastric prezintă un risc de două-trei ori mai mare de a dezvolta tumori la nivelul stomacului.
Arsurile, primul semnal de alarmă
În stadii incipiente, cancerul gastric poate fi asimptomatic. Însă la cele mai multe persoane apar dureri difuze şi intermitente la nivelul abdomenului superior, mai ales în timpul nopţii. „Aproximativ 70 la sută din pacienţii cu cancer gastric incipient prezintă sindrom dispeptic, fără prezenţa anemiei, a dificultăţilor la înghiţire sau a scăderii în greutate", explică medicul rezident gastroe