Medicii nutritionisti atrag atentia ca, in ultima vreme, E-urile au inceput sa dispara de pe etichetele produselor alimentare, dar nu si din continutul acestora. Producatorii de alimente au apelat la un mic artificiu. Astfel, mult criticatele E-uri au fost inlocuite cu denumirile chimice corespunzatoare.
"In ultimele luni, de cand consumatorii au inceput sa constientizeze problema aditivilor alimentari si sa fie mai atenti atunci cand cumpara un produs, E-urile au inceput sa dispara de pe etichetele alimentare. Producatorii inlocuiesc acum E-urile cu denumirea chimica a respectivei substante continute in produs", atentioneaza prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.
Mai exact, pe eticheta unui produs care pana acum avea scris, spre exemplu, E 102, acum poate sa apara mentionat numai tartrazina (colorant). In acest fel, subliniaza specialistul, consumatorul este indus in eroare. "Producatorii mentioneaza pe eticheta alimentara denumirea chimica a respectivului aditiv, bazandu-se pe inabilitatea consumatorului de a face corelatia intre codul E-ului si denumirea substantei", completeaza prof. Mencinicopschi, citat de Realitatea.net.
La randul lor, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) spun ca au observat aceasta practica, insa ea este legala. "Da, am observat ca, in ultimul timp, denumirile aditivilor alimentari au luat locul E-urilor de pe etichetele produselor, insa procedura este legala. Potrivit HG 106 din 2002, operatorul economic poate sa scrie pe eticheta E-ul continut de produs sau denumirea acestuia. Noi nu le putem impune sub ce forma sa scrie", a declarat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu. Pentru ca legea in vigoare le permite producatorilor sa-si aleaga singuri modul in care sa scrie ingredientele pe care le contine un