Vinul care nu e stat din fiert îmbată mai repede şi mai grav decât cel limpezit. Specialiştii spun că tulburelul poate influenţa mintea criminalilor.
Consumul de vin care nu a „stat din fiert" este doar una dintre cauzale care îi influenţează pe cei labil psihic. Schimbările de temperatură bruşte reprezintă, de asemenea, un alt factor care-i determină pe oameni să fie agresivi. De altfel, cele mai multe crime se produc toamna. Colonelul (r.) Dan Antonescu, fostul şef al Serviciului Omoruri, de la Poliţia Capitalei, a explicat pentru românialiberă.ro de ce se întâmplă acest fenomen. „Din experienţă, am observat că cele mai multe şi mai ciudate şi violente cazuri apar în perioada sfârşitului lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Schimbările bruşte de temperatură, nu numai de la noapte la zi, dar şi în decurs de numai câteva ore, îşi pun amprenta pe psihicul uman. Apoi, în această perioadă, mai ales în zonele rurale, intervine şi consumul de alcool, în special de vin care nu este încă oprit din fiert, limpezit.
Acesta îmbată mai repede decât unul normal. Gazul din vinul nefiert acţionează negativ asupra creierului uman şi de aici vine şi agresivitatea. În alte perioade ale anului, oamenii merg la baruri şi beau câte un pahar de vin, o ţuică sau o bere, apoi merg acasă. Acum, beau şi la baruri, beau şi acasă şi mai beau şi la prieteni, pentru că fiecare îşi îndeamnă vecinii la un pahar de tulburel", a precizat Antonescu.
Nevasta, cauză de crimă
Psihologii spun că în cazul crimelor săvârşite în familie, motivele diferă, de la simplele neînţelegeri dintre parteneri până la gelozie, suspiciune de adulter sau chiar prinderea în fapt a partenerului. Pentru unele cupluri, obsesia şi dependenţa de partener sunt doi dintre principalii factori care duc, în cele din urmă, la comiterea omorurilor. Partenerii nu acceptă despărţirea de persoana