Renasterea spectaculoasa a rasei porcului de Mangaliţa in Ungaria este parte a unei revolutii alimentare mai extinse care pune accentul pe produsele locale in detrimentul celor straine si pe munca micilor fermieri in fata combinatelor industriale, sustine un articol publicat de revista "Time". Materialul, care descrie succesul relansarii unei rase amenintata cu disparitia in urma cu doua decenii, afirma ca, in tara vecina, porcii de Mangaliţa nu sunt renumiti doar pentru gustul lor deosebit. "Porcii au capatat o importanta simbolica care depaseste placerile gustative", scrie publicatia, punand consumul crescut al rasei de Mangaliţa si pe accentuarea tendintelor nationaliste in Ungaria, in ultimii ani.
Potrivit "Time", porcul de Mangaliţa a fost la un moment dat rasa dominanta in Ungaria si in tarile vecine, fiind apreciat pentru untura de calitate pe care o producea. Pagina agrointel.ro afirma ca "porcul cu lână – blana este asemanatoare celei de la oaie si are trei culori: roscat, blond sau negru – sau Mangaliţa este o rasa de porc relativ apropiata de cea a mistretului. Se creşte usor si este rezistent la frig. El este apreciat pentru carnea gustoasa si mai sanatoasa, precum si pentru grasimea de buna calitate. De altfel, acest porc este denumit si “uleiul de masline cu patru picioare”.
Conform New York Times, porcii de Mangaliţa au fost crescuti pe domeniile fermelor din Ungaria ale arhiducelui Franz Josef, la mijlocul secolului al XIX-lea. Turmele de porci s-au diminuat odata cu prabusirea Imperiului austro-ungar, dupa Primul Razboi Mondial, si au suferit un declin accentuat dupa aparitia porcilor albi (care cresc mult mai repede), dupa a doua conflagratie mondiala.
Adrienn Toth, de la organizatia Slow Food din Budapesta, a declarat pentru "Time" ca porcii de Mangaliţa se dezvolta incet si au nevoie de mult pamant pentru a c