După 24 de ani petrecuţi într-o fabrică, unde a lucrat ca bobinator de motoare electrice, Mariana a ajuns bucătar profesionist.
În copilărie, Mariana Mătrescu era mai apropiată de şuruburi decât de oalele de mâncare. Avea cinci fraţi şi, fiind singura fată din familie, a vrut să fie la fel ca ei. Fiind foarte ataşată şi de tatăl ei, copila de atunci a prins mai degrabă plăcerea lucrului cu şurubelniţa şi patentul, decât gătitul.
„Să ştiţi că şi în ziua de astăzi eu sunt cea care repară prin casă când se strică o clanţă, o priză sau când trebuie schimbat un bec. Aşa am fost eu dintotdeauna. Probabil apropierea de tatăl meu, dar şi competiţia cu cei cinci fraţi, m-au făcut mai puternică, mai băieţoasă“, susţine botoşăneanca.
24 de ani la strung
În 1980, după ce a terminat liceul de profil electrotehnic, Mariana a fost repartizată la Întreprinderea Vulcan Bucureşti, unde a lucrat la o maşină de frezat. Doi ani mai târziu, la insistenţele părinţilor, s-a întors la Botoşani şi a început lucrul la una din întreprinderile mecanice care funcţionau aici. Timp de 24 de ani femeia a lucrat ca prelucrător prin aşchiere şi bobinator de motoare electrice, cot la cot cu colegii ei, majoritatea bărbaţi.
„Eu am încercat întotdeauna să fiu egală cu bărbaţii şi de-aceea tot timpul m-am înţeles bine cu ei. Mai degrabă preferam să lucrez într-un colectiv de bărbaţi decât de femei, probabil şi pentru că am trăit într-o familie cu 5 fraţi şi eu, la rândul meu, am avut tot 3 băieţi“, a spus Mariana.
Bucătăreasă de nevoie
În 2005, din cauza restructurărilor din fabricile botoşănene, s-a gândit că ar trebui să-şi schimbe meseria. I-a ieşit în cale un anunţ unde se făceau angajări la un restaurant cu specific italian. A fost selectată şi, în scurt timp, ea s-a integrat ca şi cum ar fi gătit de când lumea. „Bine, mie îmi şi plăcea