Copiii nu ar trebui să consume bomboanele Brando pentru că, din cauza conţinutului mare de coloranţi azoici, vor suferi grave tulburări de comportament.
CE BEM, CE MĂNCĂM
Copiii nu ar trebui să consume bomboanele Brando pentru că, din cauza conţinutului mare de coloranţi azoici, vor suferi grave tulburări de comportament.
Bomboanele Brando "cu suc de fructe şi vitamina C în 5 arome (căpşuni, mere, zmeură, portocale, lămâie)" sunt un produs zaharos cu profil nutriţional extrem de dezechilibrat, obţinut aproape integral din sirop de glucoză cu index glicemic foarte ridicat şi o serie de aditivi periculoşi pentru sănătate. Cele 94,6% glucide epuizează funcţia pancreatică şi, de asemenea, imprimă o densitate energetică foarte mare produsului, 390 kcal/100 g, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
În acest context de compoziţie nutriţională, vitamina C, care poate fi chiar de sinteză, nu mai are aceleaşi efecte benefice ca atunci când este consumată din legume şi fructe proaspete. Produsul analizat nu poate fi vândut în unităţile de învăţământ preuniversitar pentru că nu respectă prevederile Legii 123/2008.
Mulţi coloranţi chimiciPărinţii trebuie să ţină cont de numărul mare de coloranţi chimici de sinteză din aceste bomboane înainte de a-i lăsa pe copii să le consume. Cel mai grav efect al acestor aditivi este faptul că induc sindromul de deficienţă de concentrare şi hiperactivitate (ADHD). Consumaţi în exces, E124 şi E131 pot produce diverse forme de cancer.
Dintre coloranţii utilizaţi, E110, sunset yellow, este cel mai periculos, având cele mai multe efecte adverse. Persoanelor sensibile le poate declanşa crize de astm, congestie nazală, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri