Multe doamne apreciază marfa din piaţă şi nu au reţineri să cumpere de la ţărani. Precupeţii spun că au clienţi fideli, care vin şi cumpără kilograme întregi de varză şi de gogonele, pentru cantine şi restaurante.
Unii băcăuani sunt destul de comozi şi preferă să cumpere murături din piaţă, decât să muncească acasă.
George Mitrea este un client fidel al precupeţilor din Piaţa Centrală. El recunoaşte că, ori de câte ori are nevoie de varză murată sau de gogonele, dă fuga în piaţă şi face cumpărături.
„Nu am timp să mă ocup de murături. Şi astea din piaţă sunt foarte bune. De când mă ştiu cumpăr de la pieţari“, ne spune tânărul. Acelaşi lucru fac şi administratorii cantinelor sau unităţilor de alimentaţie publică din municipiu.
5 lei kilogramul de varză murată
„Avem clienţii noştri fideli, care mănâncă de pe mâna noastră de ani de zile. Când au nevoie, ne caută. Contează foarte mult pentru noi“, declară Tereza Şuştac, o săteancă din Letea Veche. Precupeţii spun că au câştigat respectul clienţilor prin marfa bună, dar şi prin preţul negociabil.
„De exemplu, varza murată o vindem cu 5 lei kilogramul. Nu este mult, pentru că varza crudă se vinde pe piaţă cu 3 lei. Iar atunci când o pui la murat mai faci nişte cheltuieli“, este de părere precupeaţa din Letea Veche. Femeia recunoaşte că îşi rotunjeşte binişor veniturile de pe urma vânzării murăturilor, dar a avut nevoie de multă răbdare, pentru a-şi face o clientelă.
Totuşi, mulţi pieţari se plâng de faptul că anul acesta s-a redus numărul clienţilor la murături. „Din cauza crizei, unii au considerat că ies mai ieftin dacă îşi pun gogoşari sau castraveţi la murat“, este de părere Aneta Filip, una dintre precupeţe.
Ea spune că sunt zile în care nu vinde murături aproape deloc, deşi altădată scotea un profit bunicel. „Nu le dau scu