• Reporterii BUNA ZIUA IASI au descifrat compozitia preparatelor "din carne" de pe rafturile magazinelor si supermarketurilor iesene • Concluzia este una singura: E-urile ucigase si alti compusi deosebit de daunatori pentru organismul uman nu lipsesc din compozitia nici unui preparat • In mezelurile producatorilor ieseni si din judetele limitrofe se gaseste aproape orice, mai putin carne • Alergii, dureri de cap sau diaree, acestea sunt doar cateva dintre efectele consumului de mezeluri • Gustul apetisant este dat de E621 - monoglutamatul de sodiu
Aditivii alimentari, cunoscuti in limbaj uzual drept "E-uri", se regasesc in majoritatea produselor alimentare de pe piata. Acesti aditivi reprezinta, de fapt, orice substanta care nu se consuma ca aliment in sine si nici nu constituie un ingredient, utilizarea lor in procesul tehnologic de fabricatie avand rolul de a modifica, de cele mai multe ori organoleptic, unele caracteristici ale alimentelor. "E"-urile se regasesc in toate alimentele, inclusiv in paine, dar sunt prezente in cantitate mare in mezeluri si in bauturile racoritoare. Reporterii BZI au verificat cateva dintre mezelurile oferite la vanzare de producatorii autohtoni, iar concluzia este ca numarul de aditivi folositi depaseste numarul ingredientelor naturale utilizate.
Polifosfati care produc alergii
Una dintre firmele care au patruns pe piata ieseana cu mai multe tipuri de preparate din carne este Vascar SA din Vaslui. Pe aproape toate produsele identificate in magazinele iesene producatorul a mentionat ca nu a inclus organisme modificate genetic (OMG), dar "E"-urile sunt prezente in numar mare. Astfel, carnatii de casa sunt facuti din carne de porc, carne de pasare, proteine animale si vegetale, amidon de cartofi si multi aditivi. Ca stabilizator este folosit polifosfatul de sodiu, cunoscut drept E 452. Aceasta subst