Preţurile alimentelor au crescut, pentru prima dată în ultimii ani, mai mult decât ale mărfurilor nealimentare sau ale serviciilor. Scenariul conturat de experţii internaţionali, care plasau România în zona „cod roşu“ de criză alimentară, a devenit realitate: mâncarea se scumpeşte, salariile scad.
La jumătatea lui 2008, scumpirea alimentelor o depăşea pentru prima dată după patru ani pe cea a mărfurilor nealimentare sau a serviciilor, pe fondul deprecierii leului şi importurilor masive de produse agricole. De atunci până la începutul acestui an, servicile şi produsele nealimentare au lăsat în urmă alimentele din punctul de vedere al creşterii preţurilor, însă trendul s-a inversat şi acum suntem din nou în faţa unui vârf al scumpirilor la alimente.
Mai citeşte şi:
Pâinea este produs de lux pentru orădeni, iar producătorii ameninţă cu noi scumpiri
Cine umflă preţurile la produsele alimentare
Postul Paştelui cu legume şi fructe „straniere”: ridichii din Ungaria şi roşii din Italia
Ciorba săracului a devenit aliment de lux
Ceea ce face însă diferenţa dintre mijlocul anului 2008 şi începutul lui 2011 constă în puterea de cumpărare a populaţiei, care acum este mult mai slabă decât în urmă cu doi-trei ani. Acesta era, de altfel, şi semnalul de alarmă al economiştilor care avertizau că ne paşte o criză alimentară: preţurile vor creşte atât de mult încât o parte tot mai mare din populaţie nu-şi va mai permite ca, din veniturile lunare, să-şi asigure necesarul de hrană.
Autorităţile ridică din umeri
Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că alimentele s-au scumpit în februarie 2011, faţă de aceeaşi lună din anul precedent, cu 8,83% - avans nemaiîntâlnit din perioada mai-septembrie 2008. Dar, atenţie, în acel an, dinamica salariilor acoperea lejer creşterea preţurilor la alimente şi