MAI AROMAT. Substanţele volatile de la ţelină pot îmbunătăţi aromele din supa de pui şi pot da naştere unor noi reţete culinare inedite, conform unui nou studiu. Cercet&a
MAI AROMAT. Substanţele volatile de la ţelină pot îmbunătăţi aromele din supa de pui şi pot da naştere unor noi reţete culinare inedite, conform unui nou studiu. Cercetătorii au scos la iveală că micile concentraţii ale componentelor pot intensifica proprietăţile dulci ale supei de pui. Testele anterioare asupra gustului au arătat că limba umană are 10.000 de muguri gustativi şi cinci senzaţii gustative: dulce, amar, umami (element descoperit de japonezi la începutul secolului care desemnează capacitatea proteică a unei mâncări), sărat şi acidulat.
DECIZIE. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat marţi la palatul Elysee că va aplica clauza de salvgardare în ceea ce priveşte organismele modificate genetic (OGM) dacă există dubii serioase asupra celor folosite în Franţa. El a făcut afirmaţia în contextul în care un comitet ad-hoc trebuie să se pronunţe miercuri cu privire la porumbul MON 810. Clauza permite interzicerea provizorie a cultivării sau comercializării unui OMG autorizat în cadrul UE dacă există vreun risc pentru sănătate sau mediu.
DEZVALUIRE. Efectele pozitive ale ciocolatei negre asupra sănătăţii sunt puse sub semnul întrebării după ce un raport care conţine date despre flavanol, întocmit de medicii britanici, a fost publicat. Potrivit studiilor efectuate până acum, flavanolii pot avea efecte benefice asupra sănătăţii umane, întrucât ajută la neutralizarea radicalilor liberi care ar putea distruge celulele corpului şi ar putea cauza stres oxidativ. Dar, conform medicilor de specialitate, acesta poate provoca boli cronice, precum cele cardiovasculare, cancerul, artrita, diabetul şi Alzheimerul. Industria alimentară susţine că şi-