ROMANIA CULINARA - COMUNITATEA GRECEASCA "Bunicul din partea mamei a venit in Romania in 1877, calare pe un catar, in timpul Razboiului de Independenta. A venit atunci impreuna cu mai multi greci, cum veneau intotdeauna". Asa isi incepe povestea familiei ei doamna Andronichis Stancescu. Ii place sa intre in pielea povestitorului, dar un usor tremur al obrazului ne dezvaluie cat este de emotionata. De fapt, nu este chiar atat de usor pentru ea sa ne dezvaluie vechi amintiri care-i starnesc si acum nostalgia. Este mandra de apartenenta la acest nobil neam al grecilor, caci cu mare emotie si mandrie ne-a precizat inca de la inceput ca este nascuta Giovanidis, fiind fiica lui Pericle si a frumoasei grecoaice Penea.
STRAMOSII. Se trageau din regiunea Epir, situata in vestul Greciei, tinut binecuvantat de natura, caci are in stanga apele Marii Ionice, iar in dreapta crestele golase ale Muntilor Pind. Cam asa sunt si oamenii de pe acele meleaguri: nelinistiti ca valurile marii, dar aspri si neinfricati precum muntii ce se vad in zare. Sunt oameni care au invatat sa iasa mai puternici din incercarile vietii. Asa ne explicam curajul lor de a se rupe de meleagurile elene si de a strabate sute de kilometri, raspandindu-se in lumea larga, urmarind un singur scop: implinirea lor ca oameni.
Dupa un drum istovitor, urmand zile intregi cararile muntilor, traversand campii si ape, ei ajungeau in cele din urma si pe meleagurile noastre. Se stabileau in marile orase si faceau ce stiau ei mai bine. Cei mai multi isi deschideau restaurante, cofetarii sau bacanii. Si aveau succes, pentru ca bucataria greceasca are preparate pe gusturile tuturor.
NEGUSTORI DE BUCURESTI. "Nea Pericle, vreau si eu de o para bomboane!" Zambeste de rugamintea pe care copiii o adresau bunicului ei, in pravalia lui, de pe strada Academiei din Bucuresti. Era renumita, la inceput de secol XX, pen