CE BEM, CE MINCAM ● Eticheta nu este redactata corect
Produsul analizat este fabricat de firma "Pestisorul de aur". Acum, ca tot l-am prins, il rugam sa ne indeplineasca o dorinta simpla: sa ne spuna ce a pus in pasta
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Eticheta nu este redactată corect
Produsul analizat este fabricat de firma "Peştişorul de aur". Acum, că tot l-am prins, îl rugăm să ne îndeplinească o dorinţă simplă: să ne spună ce a pus în pastă.
Pasta de peşte "Peştişorul de Aur" este un amestec de carne de peşte, grăsimi vegetale şi aditivi alimentari. De pe etichetă citim următoarea compoziţie: "carne peşte 56,3% grăsime vegetală 40,9%: condimente 0,69%: glutamat monosodic E 621, 1,8%: conservant G1 (benzoat de sodiu E 211, acid ascorbic E 300) 0,28%".
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: "Pastă de peşte din specii care nu sînt indicate, grăsime vegetală şi aditivi alimentari periculoşi. Benzoatul de sodiu E 211 are potenţial cancerigen şi este incriminat pentru apariţia de modificări la nivelul AND-ului. Din cauza numeroaselor sale efecte adverse, pentru conservantul E 211 s-a stabilit o doză zilnică admisă de 5 mg kg/corp.
De asemenea, E 621 poate da o mulţime de reacţii adverse, stări de vomă, ameţeli, senzaţii de slăbiciune pe antebraţ şi ceafă, pînă la modificări de ritm cardiac şi respiraţie dificilă. Nu este admis în produsele pentru copii. Poate declanşa maladiile Alzheimer şi Parkinson. Aceste manifestări poartă numele de sindromul bucătăriei chinezeşti. În urma analizei compoziţiei rezultă că produsul are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi, care îi şi imprimă o densitate energetică ridicată. Este curios faptul că printre ingredientele produsului nu figurează şi sarea, obişnuită pentru astfel de produse. De asemenea, ingredientele nu