O reţetă din secolul XIX, la loc de cinste în „Călăuza franceză” - Biblia bucătarilor din Hexagon, este salata Dame Blanche un antreu pe care la „King’s stone” îl afli, la 28 de lei, cu fâşii de piept de pui „trase” în unt şi fideluţe de ţelină şi morcovi, cu salată verde, dreasă cu iaurt gros de capră şi lămâie, să taie greaţa.
S-a nimerit şi o horincă de Chechiş, de 52 de grade şi cinci lei ulcica. Niscaiva picioruşe de pui de baltă „Provence”, prăjite în ulei aromatizat cu usturoi şi o „salsa” de roşii, busuioc şi verdeaţă, alăturate unor alge Wakame au înfrăţit nobilii europeni cu samuraii japonezi. 5 de lei, dar o porţie are juma’ de kil! Inedită a fost o supă-cremă cu smântână, hribi şi ceapă lyoneză, o bombă calorică, cu crutoane crocante, prăjite în ulei de măsline şi usturoi, la 12 lei.
O sticlă de Sauvignon Blanc de Segarcea a asigurat transferul către un piept de bibilică pârjolit pe piatră încinsă, după ce a fost „închis” la tigaie cu cimbrişor şi „Tongarasi” – un mix de condimente din care se simt pregnant chilli-ul, susanul negru şi răzătură de portocală uscată. 65 de lei cu garnitură de cartofi rumeni cu rozmarin.
Un sfert de iepure de crescătorie, priponit 45 de minute la cuptor, cu ierburi aromate din sudul Franţei şi înăbuşit cu vin alb, başca o strachină de praz şi măsline, la 65 de lei, te duc direct la o colică biliară dacă nu bei un pahar de Comte de Lupe – Bourgogne. Un Parfait amestecat, unul de brânză cu nucă şi al doilea cu prune, stropite cu Armagnac şi acompaniate de o cremă de vanilie cu coacăze roşii ne-au răpus ca la un turnir. Of! DE VEGHE PRIN CARCIUMI. Cum să furi de la francezi fără să fii prins!
„Prin cârcimă medievală se înţelege, îndeobşte, hălci de carne pe care le mănânci cu mâna! Noi mergem pe o variantă mai civilizată. Cu tacâmuri!” GABI ALEXANDRU, bucătar modern
Concept moderno-m