Aplicarea taxei de fast-food ar putea aduce scumpiri ale produselor la raft de aproximativ 30%, iar dezechilibrele provocate de aceasta pe piata putand cauza falimentul companiilor din industria alimentara, potrivit reprezentantilor din domeniu, prezenti, luni, la o dezbatere pe tema taxei, scrie NewsIn.
"S-ar putea ca Romania sa deregleze artificial preturile alimentelor din cauza unei taxe inovatoare", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, efectul acestei taxe se va regasi in pretul produselor la raft, iar banii vor fi luati din buzunarul consumatorului. Printre efectele taxei se mai numara, potrivit reprezentantilor sindicatelor, inchiderea unor societati comerciale mici si mijlocii, disponibilizari de personal si scaderi ale salariilor. "Nu intelegem de ce trebuie sa platim si aceasta taxa suplimentara pentru sanatate, atat timp cat platim contributiile pentru sanatate", a mai spus Frumosu.
Cresterea preturilor ca urmare a taxei, dar si alte efecte, este anticipata si de reprezentantii Ministerului Agriculturii. "Taxarea produselor alimentare este o initiativa ale carei consecinte vor avea un impact asupra populatiei - de la o crestere exploziva a preturilor, la tensiuni sociale, efecte inca incerte", considera Sorin Chelbu, secretar general adjunct al ministerului.
Presedintele Romalimenta s-a aratat nemultumit si de faptul ca, desi Ministerul Sanatatii a vorbit despre dezbateri publice cu privire la proiectul asa-zisei taxe pe fast-food, acestea au fost inexistente. "Am avut o singura intalnire. La nivelul ministerului, parerile sunt mai mult decat impartite, majoritatea considerand legea ca fiind inutila. Acum se cauta inventarea unor criterii - daca ar fi cele aparute in lege, ar fi un impozit pe tot ce i