Indiferent unde locuiesc, la oraş sau la ţară, românii se bucură tot mai des de plăcerea de a bea „un păhărel” cu prietenii sau în familie. În timp ce locuitorii de la sate aglomerează spitalele din cauza excesului de „tulburel” şi ţuică la cazan, orăşenii bat recordul la consumul de whisky, bere sau vin îmbuteliat. Alcoolul face parte din viaţa tot mai multor români. Statisticile Ministerului Sănătăţii arată ca 10% din români beau în mod regulat.
Fie că îl consumă la diverse ocazii, fie că folosesc momentul când beau un păhărel pentru a socializa sau a avea poftă de mâncare, alcoolul este din ce în ce mai prezent pe masa şi în casa românilor. În ultimii ani, vânzările la bere, vin şi băuturi distilate îmbuteliate au înflorit şi au făcut din România o piaţă tot mai atractivă pentru producătorii băuturilor alcoolice.
Nu lipsesc nici abuzurile: în mediul rural, această perioadă a anului face tot mai multe victime în rândul copiilor care ajung în comă alcoolică la spital sau care sunt bătuţi de părinţi aflaţi sub influenţa licorilor etilice.
Centrul pentru protecţia victimelor violenţei domestice din Iaşi este ocupat până la refuz, susţine Pintilie Penciuc, directorul general adjunct de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC).
Potrivit acestuia, abuzul de alcool şi violenţa domestică nu sunt caracteristice doar zonelor din Moldova, ci fac parte din realitatea spaţiului rural românesc, unde lipsesc educaţia şi alte posibilităţi de distracţie.
Alcoolul, o cutumă în moldova
În judeţele din Moldova se înregistrează tot mai multe cazuri de copii care ajung în comă alcoolică la spital din cauză că au fost încurajaţi în familie să bea „de poftă” sau au preluat acest obicei de la părinţi sau rude.
Directorul general adjunct al DASPC Iaşi spune că în mediu