De obicei, vara, pofta noastra de mancare scade serios. Cui ii mai arde pe asemenea calduri sa mai si manance? O inghetata, doua, trei, zece chiar, si gata, se face seara, cand, epuizati dupa o zi de munca si cu cateva zeci de calorii lipsa, bagam in gura tot ce gasim la indemana pentru a ne potoli foamea.
Nu e bine. Chiar daca, pe moment, organismul nostru pare ca se simte confortabil asa, cu timpul va avea serios de suferit. In zilele fierbinti, mai mult ca oricand, avem nevoie de hidratatare peste medie, de vitamine, si de o alimentatie care sa ne menajeze aparatul digestiv, dar, mai ales, pe cel circulator.
Prin urmare, daca vreti sa va simtiti la fel de energici intr-o zi torida de vara precum intr-una de primavara, respectati cateva reguli de baza, precum si urmatoarele recomandari.
Legume, legume si iar legume
Din cauza transpiratiei excesive pe timp de canicula organismul nostru pierde apa si substante minerale, care, daca nu sunt inlocuite rapid, pot genera o serie intreaga de tulburari metabolice si cardiovasculare. De aceea, este foarte importanti sa fim atenti ce si cat mancam, precum si ce si cat bem.
Medicii ne recomanda sa consumam vara legume de toate culorile si la orice ora a zilei, indiferent de forma in care sunt pregatite (sau poate chiar in stare naturala, daca ne gandim la cat de gustosi sunt morcovii cruzi sau ardeii grasi).
Supele reci sau usor caldute sunt perfecte pentru acest anotimp. Supa de rosii cu fidea sau ciorba de peste rece si acrisoara, cu mult leustean, va vor racori instant si va vor face sa va simtiti revigorati.
Pentru felul doi, cele mai recomandate sunt fripturile de pasare, sau de vita, la gratar sau inabusite. Fara grasime si fara prejeli! De asemenea, saramura de peste cu mamaliguta si ardei iute este pe cat de delicioasa pe cat de usor de