Provocari savuroase din bucataria romaneasca
Din sumar: Reteta de suflet/ Recomandarea saptamanii: Asia si tainele sale vegetariene / Marea Unire a gusturilor la Alba-Iulia / Din cuptoare de pamant / Lucian Giurchescu. Sarmale vs friptura cu afine / Delicii pescaresti / Ritualuri pentru sporul casei / La hanul unde, candva, a mancat Sadoveanu / Saleapin si caviarul / Arome pentru iarna / Al Bano: in vino⦠felicita / Ideea vine din camara / Pauza de cafea / Bucatar de rezerva / Meniuri cu timbru / Agenda gurmanda / Food world / Caiet de retete
Reteta de suflet Ratacesc, inca, prin tinutul Neamtului. Mi-s dragi locurile astea, de care nu m-as departa prea lesne (macar cu gandul sa mai fiu acolo, macar din camarile ascunse unde depozitez toate marturiile olfactive ale bucatelor moldovenesti, sa mai eliberez, cand si cand, cate o poveste, cate o reteta, cate o aroma!). Imi amintesc o dupa-amiaza care s-ar fi cuvenit sa fie tihnita - dar nu-i loc de tihna pentru un jurnalist - o dupa-amiaza la hanul Mariei Bodron. Cand pornisem spre locurile acelea, un mai vechi cunoscut din Bacau a inceput sa-mi povesteasca despre ziua in care un grup de scriitori, tineri si vulcanici, care fusesera prin satele megiese sa⦠citeasca poezii la caminul cultural, ajunsesera la "Coana Maria" (cum ii spunea Sadoveanu), cu cateva gaste, primite plocon. Gastele - cu gatul rasucit, dar cu penajul intact. Au rugat-o pe hangita sa le gateasca si ea nu s-a lasat rugata de doua ori. Numai ca nu-i asa simplu sa jumulesti gastele, sa le oparesti, sa le frigi. Iar scriitorii erau "lupi tineri si flamanzi". Povestea spune ca unul dintre ei, cand a vazut pasarile curatate, a cerut sa se friga ficatii, i-a mancat fierbinti si pe ascuns, dupa care a plecat sa⦠scrie un vers. Si-n vremea asta ceilalti dadeau ocol bardacii de vin, tot strigand la "Coana Maria" sa faca si ea cumva