Dacă nu mai aveţi energie în zilele caniculare, dacă abia duceţi la bun sfârşit sarcinile cotidiene, preparatele obţinute din frunzele, florile sau din fructele plantelor medicinale au puteri revigorante. Mai mult, aceste băuturi pot fi consumate, fără restricţii, atât de persoanele sănătoase, cât şi de cele bolnave.
Ceaiurile obţinute din fructe de pădure, din cătină, coacăz negru, rozmarin, mentă, busuioc sau din hibiscus, preparate separat sau în amestec, au efecte tonice, vitaminizante, energizante şi sunt foarte bune la gust.
„Aceste băuturi tonice nu conţin cofeină ; de aceea, pot fi consumate în orice moment al zilei. Ca băuturi energizante, aceste ceaiuri hidratează organismul şi sunt alternativa ideală la răcoritoarele din comerţ", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Fructele de pădure adună energia naturii
Cu un conţinut record de vitamine, de minerale şi de flavonoide, fructele de pădure, frunzele, tulpinile şi florile acestora vitaminizează organismul. Infuziile, decocturile şi siropurile preparate din aceste plante au efecte revigorante incontestabile. Mai mult, fitoterapeuţii spun că delicioasele fructe „ adună” şi energia benefică a pădurii în care cresc.
S-a constatat că persoanele care consumă astfel de ceaiuri, pe timpul verii, vor avea suficientă energie, iar temperaturile ridicate nu le vor afecta sănătatea. Cei care preferă ceaiuri preparate din astfel de fructe (fragi, afine, zmeură, coacăze, cătină, mure), este bine să pună la macerat o linguriţă de fructe bine zdrobite într-o cană cu apă, timp de cel puţin trei ore.
După aceea, puneţi maceratul la foc trei minute. Când se mai răceşte, după preferinţă, adăugaţi o linguriţă cu miere şi puţină scorţişoară.
Rozmarinul grăbeşte asimilarea vitaminelor
În zilele caniculare, infuzia de rozma