Alimentele cu beneficii asupra sistemului digestiv, imunităţii şi sistemului cardiovascular vor domina în preferinţele consumatorilor
În următorii trei ani, sectorul produselor funcţionale va creşte cu cel puţin 25 de procente
În contextul crizei economice, gusturile consumatorilor se vor reorienta de la mâncarea semipreparată sau fast-food către alimentele funcţionale, cu beneficii asupra sănătăţii organismului. Concluzia aparţine unei asociaţii de monitorizare a industriei alimentare, care estimează că sectorul alimentelor „de leac” va creşte cu cel puţin 25 de procente în următorii trei ani.
Specialiştii Euromonitor estimează că, la nivel global, tot mai mulţi consumatori vor alege alimentaţia sănătoasă, care îi va ajuta să prevină apariţia unor boli, evitând astfel eventualele costuri ale unor tratamente medicale. Estimările arată că, până în anul 2012, industria mondială a „alimentelor funcţionale” va depăşi 175 miliarde de euro, fiind urmată în topul vânzărilor de alimentele crude, vitamine şi suplimente alimentare, produse organice, produse de slăbit şi produse nutriţionale pentru sportivi.
Specialiştii spun că regresul de acum de pe piaţa alimentelor sănătoase este o consecinţă a dezvoltării şi diversificării pieţei fast-food, consumatorii alegând aceste produse nu neapărat pe criterii de gust, ci pentru că sunt gata preparate şi accesibile ca preţ. Dezvoltarea pieţei funcţionale va fi accelerată şi de faptul că tot mai mulţi consumatori au renunţat să iasă în oraş şi să mănânce şi au început să prepare alimentele în casă pentru o perioadă de două-trei zile.
Criza şi concurenţa vor scădea preţurile
Cele mai vândute produse vor fi cele cu beneficii asupra sistemului digestiv, a imunităţii şi a sistemului cardiovsacular. Aici intră alimentele fortifiate cu calciu, vitamina D, cu adaos din extracte de plante, grăsimi bune