Propilen glicolul este unul dintre cele mai controversate E-uri. În UE este utilizat de puţin timp, în timp ce americanii îl folosesc de mult în multe produse alimentare. Aceştia însă îl interzic în hrana pentru pisici.
Propilen glicolul este unul dintre cele mai controversate E-uri. În UE este utilizat de puţin timp, în timp ce americanii îl folosesc de mult în multe produse alimentare. Aceştia însă îl interzic în hrana pentru pisici.
Propilen glicolul, E 1520, este un alcool folosit în industria alimentară atât ca umidifiant, cât şi ca agent de dispersare. De asemenea, se mai foloseşte şi pentru dizolvarea cât mai bună a unor coloranţi şi arome alimentare, ceea ce înseamnă că poate fi găsit în unele alimente fără a fi trecut pe etichetă. Produsele alimentare în care se găseşte cel mai des sunt: cremele pentru prăjituri, sosurile pentru salate, popcorn, îngheţatele fără grăsimi, smântâna, băuturile răcoritoare, produsele de ciocolaterie şi patiserie, guma de mestecat.
LEGISLAŢIE. Până acum şase ani a fost interzis în Uninea Europeană, însă Directiva 2001/5/EC l-a repus în drepturi. Oricum, s-a stabilit ca într-un kilogram de produs final să nu se regăsească mai mult de un gram de propilen glicol indiferent de scopul pentru care este folosit. Mai mult, E 1520 are 4 calorii pe gram, ceea ce înseamnă că îi imprimă alimentului finit o valoare energetică destul de mare. Autorităţile americane au declarat propilen glicolul ca aditiv alimentar sigur pentru consumul uman, însă l-au interzis în hrana pentru pisici, pentru că nu sunt date ştiinţifice care să arate că ar fi sigur. Medicii pun la îndoială efectele benefice ale propilen glicolului mai ales că este extras din ţiţei. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune în lucrarea "Biblia Alimentară" că E 1520