O timişoreancă de 35 de ani a lăsat cariera de arhitect şi a zburat în această vară până în Statele Unite ale Americii, pentru a învăţa de la un brutar profesionist care sunt tainele pâinii.
Codruţa Popa are 35 de ani şi, de anul trecut, s-a hotărât să-şi transforme pasiunea mai veche pentru pâine în ocupaţie principală. Aventura timişorencei în lumea pâinii a început în urmă cu mai mulţi ani, aproape în glumă, şi a continuat din ce în ce mai serios, cu un blog devenit faimos în lumea internauţilor pasionaţi de mâncare: codrudepaine.ro.
Specialista în panificaţie a absolvit Facultatea de Arhitectură şi a lucrat în domeniu până anul trecut, când recesiunea a redus până la zero numărul de clienţi. Acela a fost momentul în care Codruţa şi-a dat seama că trebuie să încerce altceva. Pentru că făcutul pâinii era lucrul la care se pricepea cel mai bine şi care o atrăgea, s-a decis să-şi deschidă o brutărie, alături de alţi doi asociaţi.
„Stagiatură" în Anglia şi SUA
Timişoreanca a studiat singură arta facerii pâinii, ani de zile, s-a documentat în detaliu şi a experimentat, dar a înţeles că are nevoie de o practică într-o brutărie adevărată, într-un atelier.
După ce a căutat pe internet mai multe variante, la începutul lunii august s-a decis să meargă o săptămână în Anglia, într-un sat numit Powburn, unde a fost reiniţiată în tainele facerii pâinii de către un profesor care predă la colegiu arta panificaţiei.
Experienţa din Marea Britanie a durat o săptămână, după care, la sfârşitul lunii, au urmat alte două săptămâni şi jumătate de „training" în Statele Unite ale Americii, în oraşul Kalispell din Montana. Acolo a locuit cu o familie de brutari care aveau o afacere proprie şi care îşi căutau, în fiecare vară, un ucenic pe care să-l înveţe şi care să fie de acord să facă practică.
„Am avut un program