Cercetările efectuate de-a lungul vremii au demonstrat că zahărul ne poate distruge organismul. Deşi nu avem încă probleme de nutriţie la fel de mari ca americanii, şi în România „drogul alb“ din produsele dulci e nelipsit din dieta zilnică.
Încă din cele mai vechi timpuri a fost numit „otrava albă". Zahărul este un aliment foarte concentrat, obţinut din sfeclă sau din trestie de zahăr. Sfecla de zahăr conţine zeci de elemente chimice benefice sănătăţii, însă cristalele albe cu care ne îndulcim cafeaua de dimineaţă îşi pierd proprietăţile nutritive odată cu procesul industrial de rafinare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat eliminarea totală a zahărului rafinat din alimentaţia noastră, şi a sfătuit populaţia, în nenumărate rânduri, să consume îndulcitorii naturali, care se găsesc sub formă de lactoză în lapte, de glucoză în fructe, miere şi legume, şi sub formă de maltoză în cereale.
Bolile civilizaţiei moderne
Există siropuri de glucoză sau de fructoză care nu sunt obţinute din trestie, nici din sfeclă, ci din porumb. „Acum, zahărul este înlocuit cu acest sirop, mai ieftin dar mai periculos", spune medicul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Potrivit acestuia, siropul respectiv oboseşte puternic pancreasul endocrin şi creşte glicemia.
„Crescând glicemia, organismul stochează surplusul din aceste zaharuri sub formă de grăsimi, care se depun pe artere. De aici derivă hipertensiunea, accidentele vasculare, maladiile vasculare, infarctele de miocard şi, nu în ultimul rând, obezitatea şi supraponderabilitatea. Practic, creşte riscul pentru toate bolile civilizaţiei moderne", adaugă specialistul.
Băuturile răcoritoare conţin îndulcitori artificiali foarte nocivi
Aditivii dulci artificiali ca aspartamul, zaharina sau manitolul, pe care-i găsim