Stufatul şi ciorba de miel, friptura, ouăle fierte tari, pasca şi cozonacul sunt alimente greu de digerat de sistemul digestiv, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Medicul nutriţionist a oferit pentru gândul câteva sfaturi despre cum să previi indigestia în perioada Sărbătorilor Pascale.
"Carnea de miel are un conţinut mare de ţesut colagenic şi purine care îngreunează metabolismul. Acest tip de carne, chiar dacă provine de la un animal tânăr şi ar trebui să fie uşor digerabilă, conţine cantităţi semnificative de grăsimi aterogene, nerecomandate", precizează nutriţionistul. El susţine ca mâncărurile preparate din acest tip de carne să fie mâncate cu prudenţă, mai ales că la masa de Paşte vor fi asociate cu altele bogate în grăsimi, dar şi cu băuturi alcoolice.
Specialistul recomandă mai ales persoanelor care au ţinut post să nu facă abuz alimentar, deoarece riscul apariţiei indigestiilor este ridicat. "Abuzul de astfel de mâncăruri indigeste, împreună cu excesul de alcool pot declanşa crizele pancreatice acute. Astfel, este indicat să mâncăm puţin şi des. Plimbările în parc sunt bine venite, deoarece mişcarea moderată ajută la digestie", spune prof. dr. Mencinicopschi.
Cum colecistul şi pancreasul sunt organele cel mai afectate în astfel de situaţii, medicul recomandă suplimente alimentare digestive pe bază de enzime şi săruri minerale. Nu ocoliţi nici remediile naturale precum ananasul crud, care este ideal pentru uşurarea digestiei.
"Faceţi pauze între mese şi evitaţi asocierile greşite între alimente. Friptura de miel nu se va asezona cu o porţie de cartofi prăjiţi. Salatele din crudităţi sunt alegerile potrivite. Încercaţi să mâncaţi o dată un singur fel de mâncare. Se recomandă o pauză de cel puţin o oră între felurile de mâncare", mai spune nutriţionistul. Mai mult, susţine acesta,