Apa este în fruntea listei pentru o sănătate de fier. În timp ce majoritatea oamenilor din ţările dezvoltate sunt norocoşi şi nu trebuie să se îngrijoreze de puritatea ei, nu peste tot se întâmplă acelaşi lucru. În fiecare an, mor peste 3,4 milioane de oameni din cauza apei, a sistemelor sanitare şi a problemelor de igienă care duc la boli, la infecţii şi la malnutriţie, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pe lângă problemele cauzate de lipsa apei, mai există câteva şi legate de prea multă apă. „Huffington Post“ a realizat o mică listă cu pericolele care ne pândesc din partea apei.
Bisfenol A
Există studii care sugerează că această chimicală, cunoscută şi sub acronimul BPA, se poate regăsi în recipientele de plastic şi se poate strecura în mâncare sau în băuturi. BPA poate reprezenta o problemă mai ales pentru bebeluşi şi copii, susţine Institutul Naţional american pentru Sănătate. Din fericire, sticle de plastic făcute fără BPA sunt tot mai des întâlnite. Totuşi, nu doar BPA reprezintă un pericol al plasticului. Mai există şi alte chimicale în plastic care se pot infiltra în apă atunci când sticla este expusă la soare sau când recipientul din plastic este băgat în cuptorul cu microunde sau în maşina de spălat vase.
Recipientele murdare
Apa devine periculoasă pentru organism şi atunci când recipientul în care este ţinută, nu contează că este din sticlă sau din oţel inoxidabil, este murdar. Bacteriile trăiesc foarte mult în locuri umede, călduroase. Dacă pui dopul sticlei seara, când pleci de la serviciu, ca să nu mai fie nevoie s-o speli a doua zi dimineaţă, înseamnă că urezi bun-venit bacteriilor. Există o soluţie, cea mai simplă dintre toate: spală recipientul cu apă călduţă şi cu săpun, clăteşte-l bine şi ai grijă să nu îi pui capacul, pentru a-i da posibilitatea să se usuce.
Apa de la du