Daca ai gradina ta, cu siguranta toamna trecuta ai facut si suc de rosii, pe care toata iarna l-ai folosit la gatit. Chiar si asa, constati ca ti-au mai ramas cateva borcane pline, suficiente cat sa faci acum, la cumpana dintre anotimpuri, o cura de detoxificare, inainte de a aparea pe piata salata verde, ceapa si ridichile de luna, adevarate delicii ale inceputului de primavara.
Sucul de rosii pastreaza compozitia bogata a tomatelor din care a fost preparat. Astfel, contine numeroase substante nutritive, printre care vitamica C, minerale, fibre, licopen.
Licopenul care, de regula, se gaseste in fructele si legumele de culoare rosie, este o substanta din categoria carotenoizilor, cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante. Licopenul previne si chiar trateaza multe afectiuni ale organismului, cum ar fi cancerul, deteriorarea vederii odata cu inaintarea in varsta, cataracta, bolile cardiovasculare.
Unul - doua pahare de suc de rosii pe zi sunt suficiente ca sa-ti asigure necesarul de vitamina A si C si sa-ti intareasca sistemul imunitar, astfel incat sa fii ferit de infectiile de sezon. Si nu numai atat.
Pectina din sucul de rosii actioneaza precum o perie pe interiorul unei sticle, impotriva toxinelor acumulate in zona intestinala. Cateva zile de consum de suc de rosii iti pot curata organismul, pregatindu-l cu bine pentru sezonul care urmeaza.
Eficient impotriva anemiei
Sucul de rosii te poate scapa de anemie datorita sarurilor minerale din compozitia sa. Fierul si calciul intaresc organismul si-l fac sa renasca odata cu primavara. De asemenea s-a constatat ca, indiferent de anotimp, sucul de rosii este datator de viata si sanatate pentru convalescenti.
Fibrele din sucul de rosii regleaza nivelul colesterolului din sange. Datorita continutului bogat si variat de minerale si vitami