Tendinţa lor ascendentă este cauzată de creşterea preţurilor cerealelor şi seminţelor de plante oleaginoase, rezultat al celei mai grave secete înregistrate în Statele Unite din 1936, şi al lipsei de precipitaţii care i-a afectat şi pe fermierii din Rusia şi America de Sud.
Suntem martorii celei de-a treia majorări a preţurilor cerealelor şi seminţelor oleaginoase, pe plan mondial, în interval de cinci ani.
Cercetări recente sugerează că vor veni vremuri şi mai grele. Preţurile alimentelor tind să atingă niveluri record în lume, în primul trimestru al anului viitor şi să crească apoi constant, după cum arată o analiză făcută de Rabobank, specializată în mărfuri agricole.
Până în iunie 2013, costul coşului alimentar propus de Naţiunile Unite ar putea urca cu 15% faţă de nivelul actual, conform analiştilor băncii.
"Anul viitor, economia mondială va reintra într-o perioadă de agflaţie (inflaţie generată de majorarea preţurilor produselor agricole - n. trad.) şi de scădere a rezervelor de cereale şi seminţe oleaginoase la niveluri critice, ceea ce va face ca Indicele Preţurilor Alimentare al FAO să depăşească recordul înregistrat în februarie 2011", preconizează ei.
Indicele oferă un model de referinţă util pentru preţurile plătite de consumatori şi arată cum evoluţia preţurilor mărfurilor agricole este reflectată de preţurile alimentelor de pe rafturile magazinelor.
Pentru decidenţii politici, majorarea preţurilor alimentelor înseamnă probleme, dat fiind că preţurile mari tind să agraveze nemulţumirile sociale. "Politica şi economia sunt foarte strâns legate, aşa cum a arătat Primăvara Arabă, precedată de o majorare a preţurilor alimentare", relevă administratorii fondului Hermes într-un raport recent.
Dar nicio criză nu seamănă exact cu precedenta. Rabobank crede că impactul asupra consumatorilor va fi mai puţin dureros de