CAIET CU RETETE - CRAIOVA, JUDETUL DOLJ Parte din Tara Romaneasca, regiunea Olteniei este poate locul unde latinitatea este la ea acasa mai mult decat in toate celelalte regiuni istorice ale Romaniei. Caci triburile geto-dace au fost cucerite de romani, iar urmele cetatilor ridicate de ei pe aceste meleaguri rezista pana astazi. Si poate ca nu e intamplator faptul ca aici, in zona Craiovei, Manastirea Cosuna a fost inaltata chiar pe ruinele fostei cetati romane Pelendava, parte a zidurilor ei constituind sursa de piatra si caramida pentru cladirea bisericii, asa cum apare in pisania manastirii.
ISTORIE. In epoca medievala, Oltenia a ocupat o pozitie cu totul speciala in cadrul Tarii Romanesti, multi bani ai Craiovei devenind domnitori, cel mai important exemplu fiind cel al familiei Bibescu. Pe urmele lui Mihai Viteazu, am pasit in Craiova, cautand sa descoperim cum istoria isi traieste mai departe povestea, aici l-am cautat pe Iancu Jianu, marele haiduc a carui existenta a devenit astazi o legenda, am mers pana la vechea manastire a Caluiului, unde n-a mai ramas decat amintirea unui tunel ce se intindea pe aproape cinci kilometri si pe unde se strecurau de teama poterei haiducii lui Iancu Jianu si am descoperit locuri minunate⦠Gusturi din alt veac ajung pana la noi si invatam sa descoperim farmecul mancarii la test. Cuptorul de pamant, framantat de femei asa cum ai framanta o coca, creeaza o legatura spirituala intre om si hrana. Energiile pamantului si ale focului se contopesc si scot la iveala gustul perfect al bucatelor.
De aceea mancarurile din zona Olteniei sunt mai condimentate decat cele din celelalte zone romanesti. "Focul" ardeiului iute si prepararea simpla, adesea doar fierberea alimentelor, acestea ar fi trasaturile principale ale bucatariei oltenesti. Multe ciorbe, de la cea de loboda sau stevie la ciorba de lucerna si praz, reprezinta, d