Prima masă a zilei este esenţială pentru că ne ajută să începem ziua în forţă fizic şi intelectual. Fără a ne face să ne simţim greoi, ea trebuie să ne asigure câte puţin din toate elementele nutritive.
Masa de dimineaţă trebuie să fie compusă din proteine şi din grăsimi (care se pot lua din lactate ori din ouă), precum şi din glucide cu absorbţie lentă (cereale integrale, fructe). Acestora li se adaugă o băutură energizantă precum cafeaua ori ceaiul verde, îndulcite cu puţin zahăr brun sau cu miere. Lichidele se beau cu puţin timp înainte de masă, pentru a nu îngreuna digestia. Tot înainte de micul dejun se consumă şi fructele.
Ţine pofta de mâncare în frâu
Din păcate, aproape un sfert din români nu iau micul dejun. În cel mai bun caz, mănâncă dimineaţa doar o dată pe săptămână. Cei mai mulţi dintre cei care sar peste micul dejun sunt tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani, care preferă alimentaţia de tip fast-food, dar şi produsele de patiserie, arată un studiu Omnibus din 2010. Acest obicei este unul dintre motivele care stau în spatele numărului mare al românilor supraponderali. „Statistic, riscul de a deveni obezi creşte cu 450% în cazul celor care nu iau micul dejun", atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în cartea sa „Noua ordine alimentară - Şi noi ce mai mâncăm".
Furnizează energie creierului
Prima masă a zilei influenţează şi randamentul intelectual, prin urmare lipsa ei din alimentaţia zilnică are consecinţe şi din acest punct de
vedere.
În cazul copiilor, micul dejun regulat poate avea un rol hotărâtor pentru dezvoltarea lor intelectuală, spun specialiştii. „Ce se consumă la micul dejun de către un copil poate influenţa dezvoltarea creierului sau a materiei cenuşii", susţine Corina Zugravu, speciali