* Criza mondiala 2010 s-a intilnit la cotitura cu reducerile de salarii si pensii, cu sezonul estival aflat in toi (chiar simbata, pe la prinz, anuntau la televizor, pe Realitatea, deschiderea localurilor de lux de pe litoralul nostru) si cu nepieritorul chef de distractie al romanului. Toate aceste elemente s-au intilnit, dupa cum spuneam, dar nu s-au luat la bataie, pentru ca din contradictie sa iasa progresul, ci au dat-o, oarecum, la pace. O pace bazata pe compromisuri, pe echivoc, ca multe tratate de pace semnate de-a lungul secolelor intre natiuni mult mai puternice. Adica nici, nici, dar nici, nici! Vacanta placuta cu mincare multa, dar pe bani putini, asta vor romanii. Se poate? Daca da, unde - si, mai ales, de ce? Ne aflam acum pe litoral, pe malul marii, al Marii negre de murdarie, intr-o unitate de deservire care ofera turistilor bucate alese; ne raspunde la intrebari patronul localului "La Mama Acasa" SRL, domnul Ilie Bucatarie: - Numele dumneavoastra demonstreaza predestinare. Sa-l cheme Bucatarie pe un om care se preocupa de mincarea semenilor, asta e o raritate! - Bucatarie e porecla, mi-au pus-o la mine din sat, cind eram mai mic... - De ce? - Eram mai obraznic, furam cirese, pepeni, mere, gaini... Care ma prindea, ma batea la fund cu cureaua, cu fringhia, cu basca uda. De la atita bataie mi s-a intarit buca stinga. De-acolo vine porecla, Buca-tarie... - Sinteti si stapin peste o bucatarie: cum v-a afectat, pina acum, criza? - De exemplu, ca sa nu pierdem clientii, am pastrat preturile de anul trecut... - Incasati mai putin, nu? - Nu, ca pe linga clientii de anul trecut am pastrat si portiile de anul trecut... - Cum asa? - La beci, in camara, unde se pastreaza bucatele de obicei! - Nu s-au stricat, dupa un an? - Ce inseamna stricat? E doar trecerea intr-o alta forma si stare, ca in versurile "Jana nu e moarta, Jana se transforma!". Sau "Din bube, muci