Soia (Soja hispida) face parte din familia leguminoaselor. Despre soia, leguma inrudita cu lintea, fasolea, bobul, nautul, mazarea, dr. Luiza Radu de la Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa Soia (Soja hispida) face parte din familia leguminoaselor. Despre soia, leguma inrudita cu lintea, fasolea, bobul, nautul, mazarea, dr. Luiza Radu de la Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa precizeaza ca aceasta contine toti aminoacizii esentiali, componenti principali ai proteinei in comparatie cu carnea - unde acesti componenti se gasesc intr-un procent mai scazut - de 15-20 la suta. Soia contine si lipide, intr-o proportie de 25 la suta, in special acizi grasi polinesaturati (o sursa importanta de acizi grasi omega 3). Ca aliment de origine vegetala, soia nu contine colesterol. Rolul sau energetic se datoreaza continutului bogat in hidrati de carbon (15-20 la suta). Dintre principalii sai constituenti nu lipsesc sarurile minerale, vitaminele A, E, B1, B2, D, F, K, fibrele alimentare, lecitina, cazeina (asemanatoare cu cazeinele animale) si fitoestrogeni. Nutritionistii sustin ca 1 kg de boabe de soia reprezinta echivalentul in proteine si grasimi a 56 oua, 7,5. lapte si 4 kg carne macra. Despre rolul fitoestrogenilor, dr. Luiza Radu afirma ca acestia mimeaza actiunea hormonilor sexuali feminini (estrogenii), avand o potenta de o mie de ori mai scazuta. De aceea, produsele pe baza de soia sunt implicate in preventia si reducerea bufeurilor de caldura, dar si a altor simptome prezente in cadrul sindromului neurovegetativ de menopauza.