Femeile coc mucenici pe care apoi îi împart. În zona de Nord a judeţului, în copaci se pune colivă pentru păsările cerului, iar în grădini se face focul pentru alungarea spiritelor rele şi se scot plugurile la arat.
Astăzi se sărbătoresc cei 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia care au murit pentru a-şi apăra credinţa creştină. În amintirea lor, drept ofrandă gospodinele pregătesc “mucenici” sau “bradoşi”, colăcei din aluat, pe care îi coc şi îi ung cu miere şi nucă. Aceştia sunt împărţiti apoi în memoria celor 40 de Sfinţi. În Argeş există o tradiţii specifice legate de această sărbătoare pe care gospodinele le păstrează cu sfinţenie.
“Mucenicii” sau “bradoşii” se modelează din cocă sub formă de cerculeţe sau în formă de opt şi sunt pregătiţi de seara. Se lasă la uscat până dimineaţa, când se coc sau se fierb într-o zeamă făcută din apă, zahăr, scorţişoară şi zeamă de lămâie.
„Zeama semnifică varul în care sfinţii au fost topiţi”
“Acestea sunt figure antropomorfe sau zoomorfe care semnifică aceşti mucenici. Sunt mâncaţi sacramental în amintirea celor 40 de mucenici care au murit la Sevastia. Frângerea colacului în mână simbolizează frângerea trupului mucenicilor. Zeama în care se fierb reprezintă, în gândirea tradiţională, zeama de var în care sfinţii au fost topiţi. “, explică Sorin Mazilescu, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Argeş.
Gospodinele argeşence încă mai păstrează această tradiţie, şi pregătesc cu drag mucenicii, spre deliciul copiilor care de abia aşteaptă să guste din aceste preparate. Multe doamne preferă să cumpere din comerţ mucenicii gata făcuţi din cocă şi doar să-i fiarbă, în timp ce altele îi prepară în casă pentru a respecta obiceiul întocmai.
“În fiecare an pregătesc, de 9 martie, mucenici. Fac de două feluri, colăcei copţi pe care îi ung cu miere şi îi dau pri