A ajuns să gătească din întâmplare. Nicolai n-are nicio diplomă în arta culinară, dar lumea bună a Bucureștiului se înghesuie să mănânce în „Cantina” sa
În buletin îl cheamă Niculai, dar lumea îl ştie drept Nicolai Tand. S-a născut, în 1974 la Rozavlea, pe Valea Izei, în Maramureşul istoric. Carismaticul jurat al emisiuni Topchef este Chef-ul autodidact al propriului său restaurant, Cantine de Nicolai, unul din cele mai rafinate localuri ale Capitalei.
La 12 ani, singur acasă, şi-a făcut prima oară ceva de mâncare: „A fost o fasole făcăluită... Am fiert-o cinci ore, da’ am greşit şi am pus zahăr în ea! Da’ a ieşit al naibii de bună”, râde talentata vedetă.
„Talent nici amu nu ştiu dacă am, da’ îmi place să mănânc, în schimb!”, se alintă Nicolai. La 20 de ani, ca mai toţi moroşanii, a plecat în lume să facă bani. A ajuns la Paris. „Am vândut la metrou «Le Lampadaire», ziarul săracului. Îl luam cu trei franci şi-l vindeam cu zece!”, îşi aminteşte bucătarul. Nicolai vorbeşte româneşte cu un fermecător accent maramureşean şi franţuzeşte că-n Montmartre. În ţară s-a întors în 2008, dar până atunci şi-a descoperit adevărata vocaţie, de restaurator. „Credeam că a fi bucătar sau ospătar e la îndemâna oricui.
Când m-am angajat prima oară într-un local obiectul muncii mi-a fost mopul, după aia cârpa de vase şi apoi curăţatul de cartofi! Mai târziu am intrat în salon ca picolo. În trei ani am ajuns director general la Cantine de Faubourg 105, un restaurant de lux! Trei ani am condus restaurantul.”, povesteşte aventurierul. Acum are propria afacere.
Pentru cititorii EVZ Nicolai propune o reţetă extrem de gustoasă, cu ingrediente uşor de procurat şi de o complexitate medie: Risotto cu creveţi.
Ingredientele pentru patru porţii
✔ 200 gr. de orez Arborio (cu bob mai rotund)
✔ o ceapă mare
✔ trei linguri de ulei de măsline