Alimentele bogate în grăsimi şi zahăr favorizează întoarcerea sucurilor gastrice din esofag
Rebeca Walter, preşedinta Fundaţiei Wings, care desfăşoară o amplă campanie de informare asupra obezităţii şi un program de combatere a obezităţii infantile, atrage atenţia părinţilor şi celor implicaţi în creşterea copiilor asupra bolilor ce au ca factor de risc supraponderabilitatea şi obezitatea. Săptămâna aceasta ne îndreptăm atenţia asupra bolii de reflux gastroesofagian.
Aceasta se produce atunci când sfincterul esofagian inferior se relaxează într-un moment nepotrivit (în alt moment decât al înghiţirii alimentelor) şi se menţine deschis pentru o perioada îndelungată, ducând la refluxul acidului şi sucurilor gastrice în esofag. În mod normal, sfincterul esofagian inferior se deschide pentru câteva secunde în timpul înghiţirii. Unele alimente – ciocolata, ceapa, menta, cafeaua, cele bogate în zahar şi posibil cele bogate în grăsimi – favorizează relaxarea sfincterului şi declanşarea acestei situaţii.
Refluxul gastroesofagian este favorizat de modificările hormonale din timpul sarcinii, în cazul sfincterului esofagian slab şi al unei alimentaţii excesive.
Simptome
Simptomele principale ale bolii de reflux gastroesofagian includ: senzaţie de arsură persistentă (pirozis). Pirozisul este o senzaţie neplacută sau o senzaţie de durere cu arsură retrosternală. Aceasta poate apărea după masă, în poziţie culcată sau la aplecarea înainte. Medicamentele antiacide sau cele de reducere sau blocare a acidităţii pot diminua durerea. Pirozisul produs în boala de reflux gastroesofagian apare de obicei la două ore după masă. În cazul unei boli severe de reflux gastroesofagian, pirozisul poate dura o perioadă îndelungată, de exemplu, câteva ore. Refluxul conţinutului acid al stomacului poate fi destul de sever pentru a determina un gus