Apiculturul bistriţean Ioan Cămărăşan (55 de ani) este conducătorul unei ferme apicole care s-a impus încetul cu încetul pe piaţa produselor bio. Sursa: Dan Arsenie
Bistriţeanul este producător certificat de miere bio, cu autorizaţie din partea unei instituţii din Germania, CSI. Prin consultarea camerei de comerţ, orice agriculor poate afla detalii despre astfel de instituţii de certificare.
Mierea produsă în ferma lui Cămărăşan, comercializată sub marca "Miresme", este prezentă la toate târgurile ecologice din ţară. Între 14 şi 18 octombrie, apicultorul are un stand în Pavilionul 13 de la Romexpo, cel care îi găzduieşte pe producătorii de produse ecologice de la târgul IndAgra.
"Nu e mare filosofie să creşti albine", spune apicultorul, care crede că este o afacere potrivită pentru tineri. El adaugă însă că este nevoie de o investiţie iniţială relativ consistentă, deoarece cei 150 de stupi necesari pentru o fermă cu potenţial costă ceva, aproximativ 300 de milioane.
Soluţia pentru problema finanţării poate fi accesarea fondurilor europene. Deşi dosarul este destul de stufos şi vă poate scoate câteva fire de păr alb, puteţi apela la măsurile 112 (Instalarea Tinerilor Fermieri) şi 141 (Sprijinirea Fermelor de Subzistenţă).
Mierea merge la export
În întrebăm cum se descurcă în ceea ce priveşte desfacerea produselor sale. "În general vând angro. Eu sunt într-un program bio, iar cea mai mare parte din mierea produsă o vând unui intermediar din Târgu Mureş, care apoi o vinde în Europa de Vest", spune bărbatul. El spune că românii mănâncă puţină miere, deoarece nu ştiu încă toate avantajele acestui aliment, de la cele nutritive la cele curative.
Cămărăşan ne lămureşte ce înseamnă să fii producător ecologic. Mai întâi, nu trebuie să îţi hrăneşti albinele cu zahăr şi să nu foloseşti pro