Paharnicul Ioanichie, îngrijitorul viei episcopale din satul vâlcean Dobruşa, a acceptat să dezvăluie reţeta obţinerii „sângelui Domnului“. Spre deosebire de vinul făcut în regim industrial sau în gospodării, cel popesc se face din „bob copt şi dulce ca mierea“, „se bagă la parfumat“ şi „se lasă uitat în bădane” (butoaie).
În principiu, vinul obţinut din podgoriile de pe oricare domeniu bisericesc nu este un „altfel" de vin.
Mai citeşte şi:
Dosar: Secretul lui Bachus, adevărata poveste
Însă procedeele care se aplică de la culegerea bobului de pe ciorchine şi până obţinerea licorii parfumate din pahare sau potire sunt foarte stricte şi respectate cu sfinţenie. Abia atunci când ajunge să fie sfinţit în Sfântul Pocal vinul obişnuit se transformă în „sângele Domnului", cel folosit în biserici la sfânta taină a Împărtăşaniei.
Viile de la Dobruşa
Situat la 15 kilometri de oraşul Drăgăşani (prin comuna Ştefăneşti), satul Dobruşa pare că dormitează sub aerul încins al miezului de vară. Doar câţiva oameni adunaţi pe la porţi dau de ştire că, totuşi, suflarea satului nu s-a topit în fierbinţeala soarelui.
Pe dealurile din partea de sus a satului se văd şiruri de viţă-de-vie pitite după pomii falnici ce împânzesc curţile şi grădinile gospodarilor. Până prin anii '50, dealurile de aici purtau în spate păduri dese unde lesne te puteai rătăci prin hăţişuri.
Cum Episcopia Râmnicului a hotărât că aici ar fi un loc bun, cu pământ mănos, propice cultivării viţei-de-vie, s-a trecut la defrişarea pădurilor şi la plantarea butaşilor. Astfel, via plantată prin '52 a devenit Metocul Episcopiei. Timp de 70 de ani, toate bisericile ce aparţin de Episcopia Râmnicului au primit o cotă parte din vinul obţinut aici, vin apoi sfinţit, ce slujeşte pentru Sfânta Împărtăşanie.
Acasă la „paharnicul" Ioanichie
@N_