Romania nu a primit din partea autoritatilor franceze date concrete privind loturile de carne de cal care au facut obiectul schimburilor intracomunitare in Franta, desi reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au luate legatura cu institutiile abilitate si au demarat deja controale la cele doua abatoare romanesti suspectate de frauda, a declarat Consntantin Savu, directorul ANSVSA.
"Toate informatiile pe care le avem pana in prezent despre carnea de cal provenita din Romania sunt furnizate doar de presa, pentru ca noi nu am primit nimic oficial din partea autoritatilor franceze, niciun fel de date despre trasabilitatea produselor, respectiv despre transport, etichetare sau numarul de loturi de carne. Ei nu lucreaza sambata si duminica. Insa noi am luat legatura cu autoritatea veterinara franceza si am demarat, in baza suspiciunilor prezentate, controale la cele doua abatoare care au schimburi intracomunitare cu carne de cal.
"Sustin in continuare, desi inca nu avem finalizata ancheta, ca totul a plecat corect si oficial din tara. Mi-e greu sa cred ca ar putea exista astfel de erori", a declarat duminica pentru Agerpres, Constantin Savu, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Savu este citat si de BBC declarand ca exista peste 25 de abatoare in Romania autorizate sa transeze carne de cal si sa o exporte in UE. "Avem in aceste abatoare veterinari autorizati oficial care controleaza si supravegheaza procesul tehnologic de la animalele care vin pana cand carnea iese din abator. Au certificate si pun stampile oficiale pe carne. Nu exista nicio problema cu faptul ca exportam carne de cal, insa nu stim ce se intampla cu ea in export, dupa ce iese din abator".
"Avem documente de comercializare pentru carne, su