Resturile sunt o provocare pentru toţi, chiar şi pentru cei mai inventivi bucătari. Potrivit guvernului englez, resturile de mâncare sunt un flagel asupra mediului, motiv pentru care bucătarii care au emisiuni la televizor ar trebui să se preocupe de acest aspect.
O reţetă poate cere să folosim doar jumătate de ceapă, dar cum cepele nu cresc în jumătăţi , rămânem mereu cu o jumătate în frigider. Aceasta se usucă în folia de plastic, ca mai apoi să ajungă, în mod inevitabil, în coşul de gunoi.
Owen Paterson, secretarul pe probleme de mediu din Marea Britanie, a sugerat că în cărţile de bucate moderne ar trebuie să existe o secţiune privind resturile de mâncare. El are în vedere faptul că anumite reţete cer pentru preparare doar jumătate din produsul de care avem nevoie, cealaltă jumătate fiind aruncată la gunoi.
Owen Paterson a criticat cantitatea de hrană pe care o pierdem în timp ce gătim, într-un discurs la „Federaţia Institutului Femeilor”. El a scos în evidenţă cultul perfecţiunii care nu lasă loc în supermarket-uri pentru produsele urâte, dar a subliniat că şi experţii în bucătărie, precum Nigella Lawson sau Jamie Oliver, procedează la fel.
Cărţile de bucate din anii 1970 şi 1980 au avut întotdeauna capitole cu privire la utilizarea resturilor, dar, din anii 1990 încoace, au încetat să mai apară indicaţii şi sfaturi de acest fel. „Acesta este un mic aspect prin care poţi să modifici cultura. O mulţime de produse alimentare pot fi preparate împreună şi sunt perfect comestibile”, consideră secretarul.
Câţiva bucătari de top au explicat cum putem obţine mai multă mâncare din ce există deja în frigiderele noastre, evitând risipa pe care o facem de obicei.
Claudia Roden, autoarea cărţii „Mâncarea din Spania”, îi împărtăşeşte preocuparea lui Paterson, fără să creadă că bucătarii poartă vreo vină. „Oamenii aruncă atât de mult