Fondată în anul 1978 ca o întreprindere producătoare de vase emailate pentru bucătărie, SC VES SA este astăzi o societate comercială pe acţiuni cu capital privat, producătoare de vase de bucătărie emailate şi teflonate, convectoare pe gaz, maşini de gătit şi încălzit cu combustibil solid, grill-uri pe gaz şi cărbune, sau alte produse emailate din tablă zincată sau vopsite. Calitatea produselor realizate este apreciată de clienţi din Ungaria, Franţa, Olanda, Germania, Norvegia, Bulgaria, Slovacia, Croaţia, Bosnia, Guatemala şi SUA. SC VES SA are propriul departament tehnic şi de proiectare, dar lucreaza, de asemenea, şi cu designul cerut de clienţi. La împlinirea a 30 de ani de activitate am stat de vorbă cu Ioan Ciotloş, directorul general al SC VES SA din Sighişoara.
Reporter: Cum a evoluat în timp societatea comercială pe care o conduceţi?
Ioan Ciotloş: Maine,18 aprilie, sărbătorim 30 de ani de la punerea în funcţiune a fabricii care s-a facut pe 21 aprilie 1978. Împlinindu-se 30 de ani, tragem linie şi adunăm să vedem ce am făcut în această perioadă. Firma noastră nu a avut o evoluţie constant ascendentă, a avut urcuşuri şi coborâşuri şi înainte de 1989 şi după 1989. Cu toate acestea suntem mândri de nişte rezultate pe care le-am obţinut pentru că a sărbători 30 de ani cu o fabrică ce vine din vechiul regim nu este un eveniment prea des întâlnit în România la ora actuală şi dacă ne uităm bine în jurul nostru pe toată platforma asta industrială din Sighişoara nu mai sunt decât două sau trei fabrici.
Rep.: Care este secretul supravieţuirii acestei fabrici perioadei de tranziţie economică prin care a trecut România după revoluţia din 1989?
I. C.: Secretele noastre de fapt nu sunt secrete. Noi ne-am bazat tot timpul pe o muncă serioasă, pe previziune, pe verticalitate, pe oameni cu caracter. În urma unui bilanţ întocmit recent a rezultat că