Foto: Thinkstock Alimentaţia influenţează în bine sau în rău starea de sănătate, în general, şi a inimii, în mod special. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, atrage atenţia că nu există alimente-minune. Există, într-adevăr, alimente care prin conţinutul lor oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare. Dar această protecţie este anulată dacă nu se adoptă un stil de viaţă sănătos. Ceea ce înseamnă că un bolnav cardiac trebuie să renunţe la alcool şi tutun, la sedentarism şi să elimine pe cât posibil factorii de stres. Aşadar, alimentaţia diversificată şi echilibrată, exerciţiile fizice periodice ne feresc de bolile de inimă. Iată şi alimentele care fac bine inimii.
Peştele gras. Datorită acizilor graşi omega 3 din compoziţie, peştele gras oferă protecţie împotriva maladiilor cardiovasculare, ceea ce s-ar putea traduce prin scăderea colesterolului şi prin reglarea fluidizării sângelui. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi recomandă ca acest aliment să se consume de două-trei ori pe săptămână. Atenţie deosebită trebuie acordată modului de preparare. „Este indicat ca peştele să se consume preparat la grătar, nicidecum prăjit”, completează specialistul nostru. Peştele gras – somonul, heringul, macroul, tonul – conţin cea mai mare cantitate de omega 3.
Usturoiul. Efectele pozitive ale usturoiului în cazul afecţiunilor cardiovasculare au fost demonstrate de numeroase studii. Astfel, usturoiul scade colesterolul şi împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acest lucru se datorează conţinutului bogat de vitamina C, magneziu şi de vitaminele B1 şi B6. Usturoiul se poate consuma zilnic, de preferat în formă naturală.
Mărul. Antioxidanţii din compoziţia mărului fac ca acesta să fie recomandat de specialistul
nostru pentru a avea o inimă sănătoasă. Acest fruct reduce