Unele macerate, decocturi şi sucuri extrase din trufandale cu efecte antiinflamatoare, diuretice şi antispastice stimulează în mod natural secreţia vezicii biliare, fiind benefice şi pentru detoxifierea ficatului.
Bila leneşă, denumită în termeni medicali dischinezie biliară hipotonă, este o afecţiune larg răspândită. Regimul alimentar nesănătos, stresul, predispoziţia genetică şi sedentarismul sunt principalii factori de risc ai bolii. Ceaiurile preparate din plante, sucurile extrase din legume, dar şi uleiurile esenţiale cu proprietăţi coleretice, colagoge şi antiinflamatorii pot îmblânzi problemele cauzate de proasta funcţionare a bilei.
Calmante din dovleac
O cură cu un decoct preparat din codiţe de dovleac are efect diuretic, colagog şi calmant, iar rezultatele apar după primele patru-cinci zile de tratament. Pentru a avea efect pe termen lung, trebuie urmat cel puţin două săptămâni. Decoctul se prepară astfel: se toacă mărunt două linguri cu codiţe de dovleac (uscate sau verzi) şi se fierb în 500 ml de apă timp de 15 minute. După ce s-a răcit, decoctul obţinut se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile.
Un alt remediu foarte bun în cazul crizelor de bilă este maceratul din seminţe de dovleac. Terapeuţii spun că acest preparat aduce multe beneficii suferindului de dischinezie biliară: o cură de zece zile cu un astfel de macerat stimulează puternic secreţia de bilă, curăţă ficatul de toxine şi are un efect relaxant asupra vezicii biliare. Maceratul se prepară din patru linguri cu seminţe de dovleac decojite şi zdrobite, care se macerează timp de trei ore în 500 ml de apă. Leacul se bea călduţ, în două-trei etape.
Ridichea, un bun detoxifiant
Sucul proaspăt de ridichi de lună (cele roz), obţinut prin zdrobirea acestora, stimulează eliminarea bilei şi este un bun calmant. Timp de o lună, cât durează