Fiecare persoană are propria concepţie în legătură cu postul. Pentru unii, acest termen are o semnificaţie spirituală, în timp ce pentru alţii reprezintă, pur şi simplu, un mod de disciplinare a corpului. Ambele abordări sunt corecte, pentru că beneficiile postului sunt atât spirituale, cât şi fizice. Dr Laurenţiu Luca, medic primar medicină generală, spune că postul e binevenit pentru persoanele sănătoase, reprezentând un mijloc ideal de prevenire a unor boli. Însă persoanele cu afecţiuni cronice – diabet zaharat, insuficienţă renală, boli cronice de stomac –, bătrânii şi femeile care alăptează au nevoie de avizul medicului înainte de a face acest pas, recomandă dr Luca.
Detoxifiere
Beneficiile postului sunt multiple, indiferent dacă este vorba despre un post religios sau unul strict medical. Abstinenţa de la alimente bogate în zaharuri, grăsimi şi proteine animale, dar şi de la consumul de tutun sau băuturi alcoolice reprezintă o metodă sigură de a ne revigora organismul. Iar această perioadă este ideală pentru detoxifiere (procesul prin care eliminăm toxinele din tractul intestinal, din sânge, ficat şi rinichi, organe responsabile cu "curăţarea" naturală a corpului). Primăvara ne oferă din belşug fructe şi legume (în special cele cu frunze verzi – salată, broccoli, spanac, untişor, ştevie, urzică, spanac etc.). Dr Luca spune că ficatul este organul care suferă cel mai mult din cauza aditivilor din alimente. La ora actuală, cel puţin 2.800 de substanţe sunt catalogate ca aditivi alimentari de Food and Drug Administration (FDA), agenţie americană responsabilă cu reglementarea alimentaţiei, a suplimentelor dietetice, medicamentelor şi cosmeticelor. Aditivii sunt folosiţi pentru a face alimentele mai atrăgătoare, mai gustoase şi pentru a le creşte perioada de valabilitate. Însă "otrăvuri" există şi în mediul înconjurător – gaze de eşapament, s