Autorităţile au negat iniţial existenţa cărnii infestate pe piaţă, iar acum o caută prin magazine. Carnea contaminată cu dioxină care provine din Irlanda a fost descoperită în mai multe judeţe, fiind folosită pentru prepararea mezelurilor. Alertate încă de duminică de Uniunea Europeană cu privire la existenţa unui lot de carne de porc infestată cu dioxină, importat din Irlanda, autorităţile române au reacţionat abia marţi seară.
Ele au confirmat că în România au intrat peste 120 de tone de carne cu dioxină fiind comercializată în peste 20 de judeţe.
Zvonul că importante cantităţi de carne cu dioxină ar fi fost deja procesată şi livrată spre consum a creat o adevărată isterie atât în rândul celor care aveau sarcina de a preveni situaţia, cât şi în rândul operatorilor din industria alimentară.
Reacţie întârziată
Controalele autorităţilor prin magazine şi depozite de carne au fost intensificate abia ieri. “Tot ce se găseşte provenind din Irlanda la firma din Bucureşti se confiscă şi se distruge“, a declarat Radu Roatiş, şeful Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Roatiş a mai precizat că iniţial anunţul privind existenţa cărnii de porc cu o concentraţie de dioxină peste limitele admise a fost făcută de Uniunea Europeană încă de la 1 septembrie pentru 11 ţări importatoare, însă România nu se afla printre ele.
Şeful ANSVSA se aşteaptă ca autorităţile irlandeze să mai anunţe şi în zilele ce urmează despre noi loturi de carne cu conţinut ridicat de dioxină exportate către România.
Reprezentanţii ANSVSA cred că loturi din carnea importată din Irlanda a ajuns în 24 de judeţe din ţară. Marii procesatori de carne spun însă că principalele fabrici de preparate nu au importat produse cu dioxină.
Agenţiile străine de presă