Produsele de post, legumele şi fructele au preţuri destul de piperate pentru cei care vor să respecte tradiţia creştină. Sursa: Arhiva EVZ
Vasile Butnaru are 57 de ani. Bărbatul îşi aminteşte cum bunicii săi, care au trăit într-un sat pierdut printre dealurile şi pădurile Moldovei, se pregăteau pentru Postul cel Mare.
“Erau alte vremuri. Bunicii mei aveau un rând de oale pe care le foloseau doar în timpul Postului. În restul anului le ţineau în pod, într-o coşarcă, acoperită cu ştergar bun, ca să nu le spurce, cum ziceau ei, cu carne. Nici noi copiii nu primeam lapte sau brânză, decât pe ascuns de la mama. Dacă o prindea bunica, era scandal mare”, povesteşte Vasile Butnaru.
În acele vremuri, oamenii de la sate nu aveau de unde să cumpere salată verde sau fructe, care se găsesc acum din belşug pe piaţă. Nu existau nici produse de post, căci pe rafturile singurului magazin din sat abia ajungeau câteva sticle de untdelem şi zahăr. Totuşi, Postul era îndulcit cu turte din mălai sau mere păstrate cu grijă şi prune uscate. Mai erau şi “scrijelele”, adică felii de mere puse la uscat pe aţă în pod.
Postul, mai uşor de ţinut
Astăzi, în supermarketuri şi pieţe putem găsi roşii din import, care costă cam cinci lei/kilogramul, sau struguri, care pot fi cumpăraţi cu aproximativ 7-8 lei/kilogram. Dovlegeii, numai buni de pus în ciorbă sau în oala cu sarmale de post, costă tot 5 lei/kilogramul.
Un kilogram de miez de nucă poate fi cumpărat din pieţele din Bucureşti cu circa 20 de lei, în vreme ce pentru un kilogram de portocale, cumpărătorul va scoate din buzunar cam 3 lei. Vânzătorii ambulanţi vând mandarinele cu cel mult 2,5-3 lei.
Legumele, la mare preţ
Soia, altădată un produs indezirabil, a revenit printre preferinţele consumatorilor. Cu 6 lei, clienţii pot cumpăra din superm