Starea de oboseală pe care mulţi dintre noi o acuză la început de primăvară poate fi atenuată cu ajutorul alimentaţiei. Regula de bază: să mâncăm alimente care ne dau energie. Aflăm de la nutriţionistul francez Laurent Chevalier ce trebuie să cuprindă dieta antioboseală.
După o iarnă lungă în care organismul a fost privat de vitamine şi minerale, este esenţial să ne refacem rezervele de micronutrienţi mâncând fructe şi legume de sezon. Până la apariţia căpşunilor, cireşelor, citricele rămân pe primul plan pentru a ne asigura vitamina C atât de importantă în alungarea stării de oboseală. Dar să nu uităm că există cantităţi importante de vitamina C în ridichi şi verdeţurile de primăvară: pătrunjel, ceapă verde, salată, leurdă, lobodă, spanac. Toate acestea trebuie să le mâncăm crude astfel încât să beneficiem de toate vitaminele şi mineralele pe care le conţin din abundenţă. Ştim că mare parte din vitamine şi minerale se pierd prin prepararea termică a legumelor.
O altă substanţă importantă în combaterea oboselii este vitamina B9 sau acidul folic. Se găseşte din plin în verdeţurile de sezon, dar şi în brânzeturile fermentate (care se asociază perfect cu salatele verzi).
Din categoria mineralelor, fierul şi magneziul sunt foarte importante în redobândirea energiei organismului după sezonul rece. Pentru a ne asigura doza necesară de fier trebuie să mâncăm carne, ficat sau peşte. Surse bune de fier sunt şi verdeţurile, dar tot la fel cu condiţia de a nu fi fierte. În ceea ce priveşte magneziul, acesta se găseşte mai ales în leguminoase (mazăre, fasole, linte, soia) şi în cereale integrale.
Mic dejun energizant
Nutriţionistul Laurent Chevalier ne oferă câteva exemple de asocieri alimentare ideale pentru micul dejun, care pot furniza o doză importantă de energie de la prima oră a dimineţii.
Cereale integrale cu seminţe de f